El Refugi del Renaixença és un dels millors refugis antiaeris que es conserven a Manresa.

Està situat als soterranis de l'escola Renaixença, inaugurada per Lluís Companys el 15 de setembre del 1934.

A la Guerra Civil per primer cop, i d'una manera sistemàtica s'aplica a gran escala la capacitat destructiva de l'aviació, que pot arribar a tot arreu i és indiscriminada.

La visita anirà a càrrec d'en Quim Aloy de la Secció de Cultura de la Unitat de Patrimoni Cultural de l'Ajuntament de Manresa, que ens va parlar:

Dels objectius i les conseqüències dels atacs de l'aviació.

De les tres aviacions que bombardejaven: La franquista, la de Hitler i la de Mussolini.

Donarà algunes dades del refugi del Renaixença, malgrat que no s'ha conservat cap plànol ni cap fotografia.

Ressaltarà el gran esforç que va fer Manresa per protegir-se dels bombardeigs i la ingent tasca de la Junta de Defensa Passiva de la Població Civil, una de les primeres de Catalunya: creació de refugis, campanyes informatives, instal·lació d'alarmes aèries...

Descobrirem com van ser els dos bombardeigs mortals: el del 21 de desembre de 1938 i el del 19 de gener del 1939, que van produir mínim 35 morts.

Esmentarà la crítica situació de Manresa d'aquells darrers mesos.

I de com ocupada la ciutat, el tema dels bombardeigs cau en l'oblit. No interessava el règim franquista parlar d'un espai que simbolitzava la resistència als seus atacs mortals i l'espai es converteix en un magatzem de l'Ajuntament.

Finalment, vam veure els plafons de l'exposició "I la mort va caure del cel" sobre els bombardeigs franquistes a Manresa.

Compartir