La transició energètica TE21. Llums i Ombres

Comissió: Actes / Jornades Tècniques (Catalunya Central)
Descripció: La transició energètica del segle XXI ha estat el treball altruista de Ramon Sans Rovira, un enginyer industrial vigatà que des de la seva jubilació s'ha traduït en més de 200 intervencions, conferències i entrevistes de ràdio i de televisió a Catalunya, a Espanya i a la UE. Un treball que s'ha explicat amplament en els seus dos llibres El col·lapse és evitable (gener 2014) i La darrera oportunitat (febrer 2016), ambdós de la seva col·lecció La Transició energètica del Segle XXI (TE21). (Editorial Octaedro).
Amb el suport de Ripollès Desenvolupament i de la Xarxa Leader de Catalunya, el 2017 va generar un web Transió energètica en el que s'hi poden descarregar els informes per a fer la TE21 a tots els Municipis i Comarques de Catalunya.

En les seves conferències explica, en una primera part i de forma molt entenedora, la imperiosa necessitat de fer, al més aviat possible, una Transició Energètica i desmunta la gran quantitat de fal·làcies, interessos i errors de comptabilitat per aturar o demorar aquesta imprescindible i necessària transició energètica.
En la segona part de les seves conferències demostra amb un model de càlcul elaborat per ell i amb dades ben concretes i contundents que una transició, que anomena TE21, cap al 100% renovable és absolutament viable tan econòmicament, com energètica, com territorial, com, i sobretot, climàtica i mediambiental.

Vegeu les conclusions del seu treball que parlen per si mateixes:

- En quan a xifres econòmiques: Catalunya pagarà de factura exterior acumulada per compra de combustibles fòssils, d'avui a 2050, més de 400.000 Milions d'euros, quan la inversió per passar a 100% renovables, doblant la potència necessària, és de l'ordre de 60.000 Milions.
Ben al contrari si fem la transició TE21 amb la que es garanteix a més de l'energia, la creació de moltíssims llocs de treball i queden diners de sobres per recuperar l'economia i el malmès estat del benestar.

- En quan a xifres energètiques i territorials: Catalunya pot ser autosuficient energèticament sense cap mena de problema usant tecnologies conegudes i actualment al mercat, augmentant d'un 50 a un 75% la potència pic necessària per garantir el subministrament i necessitarà ocupar, després d'omplir la majoria de teulats útils, de l'ordre de 50.000 hectàrees, només un 1,6% del territori català.

- En quan a dades mediambientals: Catalunya, feta la transició, deixarà absolutament de contaminar per abocaments de CO2. Podrem respirar un aire net i saludable tot esperant també que els països veïns i llunyans facin el mateix i així començar a revertir el greu problema de l'escalfament global i les seves fal·làcies minimitzadores, problemes que tracta amplament en els seus dos llibres: El col·lapse és evitable i La darrera oportunitat" (Editorial Octaedro).

PONENT
RAMON SANS ROVIRA (1947) és enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya i màster en Tècniques de Direcció i Gestió Empresarial per la Universitat de Barcelona, on també realitza diversos postgraus. És membre de la Comissió d'Energia del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya. Professor de màsters i postgraus a la Universitat Politècnica de Catalunya, a la Universitat de Vic i a l'Autònoma de Barcelona. Ha participat durant més de 10 anys com a expert en Comitès de Normalització de la Comissió Europea. És autor de nombrosos escrits i presentacions tècniques en els àmbits dels béns d'equip i de l'energia.

CONFERÈNCIA GRATUÏTA
Dates: Dilluns, 28 de març de 2022
Horari: A les 18 h.
Inscripcions: Període inscripció tancat

Places limitades.